Hangtompítók

Légtechnikai zajok csökkentésére a kifúvó nyílás elé helyezett berendezések. Célunk az, hogy egy könnyen beépíthető és használható hangtompítót biztosítsunk, mely méreteit tekintve az adott feladathoz illeszthető. Biztonságosan és hatásfok veszteség nélkül is használható különleges környezetben, poros, gázos, gőzös, párás légáramok hangtompítására is, mivel műanyagból készül. A kialakításnál törekszünk a minimális fémszerkezetek alkalmazására.

Alkalmazás

Alkotóelemei

Fém keret szögvas acélból, vagy előre gyártott légcsatornából : 1,5 vagy 2-es vagy lemezvastagsággal; ez biztosítja a hangtompító váz- és keretszerkezetét.

A keretszerkezetre vagy kívülről acéllemezt helyezünk el szegecseléssel vagy csavarkötéssel.

A Whisper hangelnyelő anyaggal belülről minden oldalon burkoljuk a hangtompítót. A szerkezetben áramló levegő ezzel a felülettel érintkezik. Vannak olyan hangtompítóink, ahol lamellákat nem építünk be. Ezeket átmenő hangtompítóknak nevezzük. A Whispert csavarkötéssel rögzítjük a belső szerkezethez.

A lamellák a hangtompító belsejében vannak elhelyezve párhuzamosan az oldalfallal. Feladatuk, hogy az áramló levegővel párhuzamosan csökkentsék a hang energiáját. A zajcsökkentés mértéke annál nagyobb, minél nagyobb felületű hangelnyelő anyaggal érintkezik az áramló levegő. Pl. egy 1×1,5m-es keresztmetszetű hangtompítóban 6 belső lamellát elhelyezve, kb. 20-21 m2 hangelnyelő felületet tudunk elhelyezni. A nagy elnyelő felület hatékonyságot növel, mivel az áramló levegő a nagyobb felülettel érintkezve csökkenti az energiatartalmát, ezáltal a zaj mértéke is csökken. Fontos szempont, hogy a Stratocell Whisper 50 mm-es keresztmetszetben képes olyan szintű hangelnyelést okozni, melyet a szálas szerkezetű anyagok 100 mm-es keresztmetszetben. A Stratocell Whisperből nagyobb felületet tudunk azonos keresztmetszetben elhelyezni, tehát a hangelnyelés javul a hangtompító azonos keresztmetszetének csökkenése mellett. A lamellák távolsága a zajcsökkentés mértékének függvénye.

Kulisszás hangtompítók

Méret: A hangtompítók egyedi méretben is gyárthatók, melyek az építőiparban használatos szabványhoz illeszkednek. A méreteket az adott zajcsökkentési feladat ismeretében szükséges egyeztetni.
Hangtompítók méretét általánosan A, B, C méretekkel adjuk meg. A berendezést több méretben gyártható. Négyzet keresztmetszetű lamellás hangtompítók a hatásosabbak.

Előre gyártott kulisszás hangtompítóink fő méretei:

  • 1 m hosszú hangtompító, kisebb zajcsökkentési igény esetén: 800 x 800 x 1000
  • 1,2 m hosszú hangtompító, nagyobb zajcsökkentési igény esetén: 1000 x 1000 x 1200
  • Javasolt lamella kiosztás
    • Lamellák keresztmetszete : 50 mm,
    • Lamellák közötti távolság : 50-100 mm , függ a zajcsökkentési igénytől és a kritikus frekvenciától

A fal fő alkotóelemei

Horganyzott acél
Tűzveszélyességi osztály : A

Stratocell Whisper egy méhsejtszerű, sokoldalú akusztikai anyag széles skálájú akusztikai tulajdonságokkal, amely ellenáll a nedvességnek, UV nek. Tűzálló verzióban is elérhető. B s1 d0 és B s2 d0 besorolással.
Kiváló hangelnyelési tulajdonságokkal rendelkezik. NRC=1
szélesség 50 mm
Tűzveszélyességi osztály: B

Tűzveszélyességi osztály:
FR felhasználás esetén B,
UV felhasználása esetén D

  • A hangtompítók külső megjelenésben horganyzott felületűek. Ez a felület változtatható a LINDAB lemezekkel elérhető RAL színskála bármely színével (32 féle színben)
  • A hangtompítók utcafronti megjelenése esetén a helyi építési hatóságtól (önkormányzat – építési osztály) településképi hozzájárulást kell kérni.
  • Kilépő oldalon 10 x 10 mm –es horganyzott dróthálóval ellátva, madárvédelem céljából

Kapcsolat

Írjon nekünk