A zajcsökkentésről átlalában

A zaj korunk nem látható, de egyik legjobban érzékelhető problémája. Első körben pszichológia problémákat okoz, melyek az alvászavar, koncentráció zavar, figyelem és idegi problémákat okoznak, majd ezek testi megbetegedést formájában is megjelennek. Ezek összegződésével romlik a hangulat a teljesítő képesség és az egészségi állapot. Az iparosodás és az urbanizáció kapcsán egyre több a sűrűn lakott környezet, így egyre nagyobb szükség van ennek a területnek a kezelésre.

A forgalmazott és gyártott termékeinkkel a társadalmat védjük az egymásnak okozott zajtól, mely származhat a közlekedéstől, ipartól, szórakozástól vagy a társadalmi és lakossági tevékenységből. Zajcsökkentés szempontjából környezeti zajnak tekinthető minden olyan zajesemény, mely az épített környezet használatával, építésével, van összefüggésben és ember által készített eszközzel, vagy emberi magatartásból adódik.

Röviden: azok a zajhatások, melyek mindennapi tevékenységünk során érnek és kellemetlen zavaró hatást okoznak számunkra. Mivel a zajforrásokat az ember készítette ezért a zajcsökkentésről is neki kötelessége gondoskodni.

Hol van szükség a zajcsökkentésre?

Minden területet nem tudunk felsorolni, de a főbb igényeket megfogalmaztuk. A termékeink sokoldalúan alkalmazhatók az adott zajprobléma megoldására, valamint önállóan és más anyagokkal kombinálva a következő felhasználási területeken alkalmazhatók:

Környezeti zajcsökkentés

Közlekedés

Munkaegészségügyi zajcsökkentés

Teremakusztika

Épületakusztika

Megoldásaink

Zajcsökkentésre az alábbi megoldások alkalmazhatók

Zajcsökkentésre az alábbi szak-területeken lehet szükség

Környezeti zajcsökkentés tervezésével, vizsgálatával kapcsolatos főbb előírások.

  • 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM rendelet,
  • 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet,
  • 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet.
  • MSZ 18150-1:1998,
  • MSZ ISO 1996-1:2009
  • MSZ ISO 1996-2:2009

Kapcsolat

Írjon nekünk