Zajcsökkentő falak

A zajforrások közvetlen közelébe telepített a zajforrástól nagyobb felületű és kiterjedésű elem, melyet fixen telepítünk. A környezetbe sugárzott zajkibocsátást csökkenti a léghanggátló és hangelnyelő képeségével. Ilyen zajforrások: ipari, légtechnikai, energetikai és szórakoztató ipari eszközök, mozgó közlekedési zajforrások.

A fal egy váz- és egy panel szerkezetből áll. A váz szerkezet H-profilú (IPE, HEA vagy dupla U profil). A talajhoz vagy épület elemhez rögzített H-profil oldalelemeibe belecsúsztathatók a zajcsökkentő panelek. A tartószerkezeteket talplemez segítségével rendszerint a beton alaptestbe fúrjuk és dübellel rögzítjük. Nagyobb statikai igénynél vagy magasságnál, hátsó kitámasztás szükséges.

Alkalmazás:

Típusai: hangelnyelő, hanggátló, kombinált (mely mindkettő kombinációja)

Cégünk a kombinált típusú zajcsökkentő falat gyárt, mely léghanggátló és hangelnyelő is. A zajcsökkentéshez általában elegendő a 30 dB –es léghanggátlású szerkezet, mivel a fal felett a zajforrás zajkibocsátásának egy része mindenképpen áthalad. Ennek alapján egy zajcsökkentő fal kb 13-15 dB zajcsökkentésre képes. Ennél nagyobb zajcsökkentési igénynél a berendezés részleges burkolását, vagy légtechnikai eszköznél hangtompítót alkalmazunk. (pl. klímagép vagy hőszivattyú ventilátora)

A falakat beton alapra vagy fém kerethez rögzítjük a szükséges magassággal. A panelek szélessége 65-69 mm, magassága 1-8 m lehet. Zajvédő falainkat kézzel, nagyobb magasság 2 m felett csak daruzással építhetőek.

Fal alkotóelemei: vázszerkezet (keretszerkezet) + zajcsökkentő panel (béléselem)

A váz szerkezet H-profilú, ezáltal a H-panel oldalelemeibe belecsúsztathatók a zajcsökkentő panelek.

Horganyzott acél
H vagy U profil
Előre gyártott IPE, HEA profil vagy hajtott U profil
Tűzveszélyességi osztály : A

Stratocell Whisper egy méhsejtszerű, sokoldalú akusztikai anyag széles skálájú akusztikai tulajdonságokkal, amely ellenáll a nedvességnek, UV nek. Besorolás D, s2, d0
Beltéri kivitelben tűzálló verzióban is elérhető. B s1 d0 és B s2 d0 besorolással.
Kiváló hangelnyelési tulajdonságokkal rendelkezik. NRC=1, frekvencia függőséget az anyagvastagságonként lásd a grafikonon.
szélesség 50 mm
Tűzveszélyességi osztály: D vagy B

Szélesség 12 mm
Tűzállósági osztály: A
Rw > 30 dB

A szerelőbetonra dübelezett vázszerkezetre kézzel behelyezhetők a panelek felülről. A paneleket egymásra helyezzük és a szükséges magasság eléréséig.
A statikai igény függvényében 2 m magasság fölött kitámasztó elemekkel biztosítjuk a falat. Ezt statikai számítással határozzuk meg.

  • Felhívjuk a figyelmet, hogy tilos a falat hegesztéssel javítani, hozzá ilyen módon hegesztéssel bármit rögzíteni.
  • A fal 70 oC feletti hőhatás esetében, anyagában károsodhat, mely csökkenti a hangelnyelő és a léghanggátló képeségét.

Kapcsolat

Írjon nekünk